Μενού Κλείσιμο

Κατηγορία: Βιωματικές Δράσεις

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΔΙΑΣΗΜΟ ΚΑΡΤΟΥΝΙΣΤΑ ΩΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ASSESS@LEARNING

Τη Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2022, οι μαθητές της Γ΄Γυμνασίου του Γυμνασίου Μούδρου «Αργύριος Μοσχίδης» είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαδικτυακά συνεδρία 1 ώρας με τον διάσημο καρτουνίστα Maxim Seehagen. Η συνεδρία αποτέλεσε μετά από κλήρωση το έμπρακτο βραβείο για τα ευρωπαϊκά σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Assess@Learning κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά, ένα πρόγραμμα πιλοτικό για την ψηφιακή αξιολόγηση. Μόνο 2 σχολεία από τα 200 Γυμνάσια Assess@Learning σε 5 χώρες ήταν οι τυχεροί της κλήρωσης, το Γυμνάσιο Μούδρου «Αργύριος Μοσχίδης» κι ένα σχολείο της Πορτογαλίας.

Στη διαδικτυακή συνεδρία συμμετείχαν επικουρικά εκπρόσωποι του ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ και του Ευρωπαϊκού Σχολικού Δικτύου, ο καρτουνίστας Maxim Seehagen και οι εκπαιδευτικοί Μέρμηγκα Χρυσούλα και Παπαπαναγιώτου Μαρία, που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα  Assess@Learning κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά.

Στη διάρκεια της συνεδρίας οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τον καρτουνίστα και να εκφράσουν επιθυμίες που σκίτσαρε ζωντανά γι΄αυτούς ο καρτουνίστας, ο οποίος δημιουργούσε επιτόπου πρωτότυπα σχέδια. Όλα τα καρτούν που ζωγραφίστηκαν κατά την συνάντηση θα σταλούν ψηφιακά στο σχολείο. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ένα αντιρατσιστικό μήνυμα των μαθητών που πήρε μορφή με τη βοήθεια του καρτουνίστα και την αφιέρωση ενός ευχαριστηρίου σκίτσου από τους μαθητές προς εκείνον.

Αειφόρο σχολείο – Έρευνα Δράσης για τα Στερεά Απόβλητα

Το πρόγραμμα «Αειφόρο σχολείο – Έρευνα Δράσης για τα Στερεά Απόβλητα», το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Γ’ τάξη τη φετινή σχολική χρονιά στο πλαίσιο των Βιωματικών Δράσεων, παρέχει τη δυνατότητα στους μαθητές να κατανοήσουν τις έννοιες της αειφορίας και της αειφόρου διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, και εν συνεχεία μέσα από μια μελέτη περίπτωσης που αφορά το σχολείο τους και τους ίδιους προσωπικά να μελετήσουν τι σημαίνουν οι έννοιες αυτές σε πρακτικό επίπεδο.

Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να συνδέσουν την έννοια της αειφορίας με την καθημερινότητα τους και να κατανοήσουν την αξίας της περιβαλλοντικής ρήσης «Σκέψου Παγκόσμια, Δράσε Τοπικά». Επιπλέον, το γεγονός ότι το θέμα εντάσσει την έννοια της αειφορίας στην καθημερινή σχολική ζωή παρουσιάζει επιπλέον παιδαγωγικά πλεονεκτήματα. Όπως είναι γνωστό από τη βιβλιογραφία η σύνδεση της γνωστικής διαδικασίας με τις εμπειρίες των μαθητών δημιουργεί κίνητρα μάθησης ενώ επιπλέον παρέχει τη δυνατότητα στους μαθητές να αξιοποιήσουν τις προηγούμενες γνώσεις και εμπειρίες τους.

Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να δείτε τις παρουσιάσεις των τεσσάρων ομάδων των μαθητών:

Ομάδα θεωρίας για βιώσιμη ανάπτυξη

Ομάδα έρευνας

Ομάδα ανακύκλωσης

Ομάδα κομποστοποιητή

Γνωρίζω τον τόπο μου πεζοπορώντας 2015-2016

Το πρόγραμμα «Γνωρίζω τον τόπο μου πεζοπορώντας» πραγματοποιήθηκε τη φετινή σχολική χρονιά στη Β’ τάξη, στο πλαίσιο των Βιωματικών Δράσεων. Σκοπός του προγράμματος ήταν να ασκηθούν οι μαθητές μέσα από τη φυσική δραστηριότητα της πεζοπορίας γνωρίζοντας το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον του τόπου τους.

Δείτε την παρουσίαση των μαθητών εδώ.

Στηρίζομαι στα πόδια μου

Τη φετινή σχολική χρονιά 2015-2016, πραγματοποιήθηκε στην Α’ τάξη το πρόγραμμα «Στηρίζομαι στα πόδια μου», στο πλαίσιο των Βιωματικών Δράσεων.

Το πρόγραμμα επιδιώκει την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών αναπτύσσοντας τις ατομικές και κοινωνικές δεξιότητες των μαθητών. Ο κύριος στόχος είναι να βοηθήσει τους μαθητές να αναλάβουν την ευθύνη της υγείας και της ζωής τους αναπτύσσοντας τις κατάλληλες κοινωνικές και συναισθηματικές ικανότητες και δεξιότητες.

Οι μαθητές αναζητούν, ανακαλύπτουν, διαμορφώνουν στοιχεία και δεδομένα όσον αφορά στον εαυτό τους και στους άλλους καθώς και στη διαχείριση των συναισθημάτων και των σχέσεων, μέσα από βιωματικές ασκήσεις αυτογνωσίας και κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση του προγράμματος εδώ.

Γνωρίζω τον τόπο μου πεζοπορώντας 2014-2015

Το πρόγραμμα «Γνωρίζω τον τόπο μου πεζοπορώντας» πραγματοποιήθηκε τη φετινή σχολική χρονιά στη Β’ τάξη, στο πλαίσιο των Βιωματικών Δράσεων. Σκοπός του προγράμματος ήταν να ασκηθούν οι μαθητές μέσα από τη φυσική δραστηριότητα της πεζοπορίας γνωρίζοντας το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον του τόπου τους.

Η πεζοπορία είναι μια φυσική άσκηση ήπιας μορφής που απευθύνεται σε όλους τους μαθητές χωρίς να αποκλείει κανένα παιδί από την άσκηση. Επιπλέον, το περιβάλλον της Λήμνου ενδείκνυται για πεζοπορία (ομαλές διαδρομές, εύκολες και μέτριας δυσκολίας). Τέλος, οι μαθητές εξέφρασαν την ανάγκη να κάνουν μάθημα και έξω από τον χώρο του σχολείου, στην ανοιχτή φύση, και προτίμησαν την πεζοπορία.

Δείτε την παρουσίαση των μαθητών εδώ.