Μενού Κλείσιμο

Κατηγορία: Εκδηλώσεις

Επέτειος 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου-σχολική γιορτή

Εορτασμός επετείου του Πολυτεχνείου στο σχολείο μας. 50 χρόνια μετά το σύνθημα για “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία” παραμένει επίκαιρο και ο αγώνας του φοιτητικού κινήματος εναντίον της Χούντας εμπνέει και συγκινεί! Εμπνευσμένη και συγκινητική ήταν και η δική μας σχολική γιορτή σήμερα. Πολλά συγχαρητήρια και θερμές ευχαριστίες στην υπεύθυνη οργάνωσης και υλοποίησης της γιορτής μας, εκπαιδευτικό κ. Γεωργία Γιακισικλή, στο μαθητή μας Ηλία Κυριαζή για την τεχνική υποστήριξη, στους αφηγητές και τις αφηγήτριες του χρονικού, στους μουσικούς μας και στα παιδιά της χορωδίας! Τη σχολική μας γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας καθώς και γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών μας. Σας ευχαριστούμε πολύ!

ΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΣΤΟ ΜΟΥΔΡΟ

Μεγάλη ημέρα η 8η Οκτωβρίου για το Μουδρο. Η γιορτή των Ταξιαρχών γιορτάστηκε με σεβασμό και λαμπρότητα από μικρούς και μεγάλους.
Σύμφωνα με τις Αθωνικές πηγές ο Ναός μνημονεύεται από το 1370. O σημερινός Ιερός Ναός κτίσθηκε το 1835 με την συνδρομή ‘’ΔΙΑ ΤΩΝ ΕΝΧΩΡΙΟΝ ΜΟΥΔΡΟ’’ σύμφωνα με την επιγραφή που υπάρχει στο υπέρθυρο και έχει ανοικοδομηθεί πολλές φορές.
Το ξύλινο Τέμπλο το οποίο είναι κατασκευασμένο από ξύλο καστανιάς που το έφεραν οι τεχνίτες από το Άγιο Όρος και είναι αντίγραφο του υπέροχου τέμπλου της παλαιάς εκκλησίας της Αγίας Φωτεινής της Σμύρνης στη Μικρά Ασία.
Ο Ναός έχει χαρακτηρισθεί ως διατηρητέο κτίριο πολιτιστικής κληρονομιάς. Σήμερα, παρά τις κατά διαστήματα επισκευές, τα σημάδια του χρόνου είναι φανερά. Όλοι μαζί μπορούμε και θα τα καταφέρουμε.
Οι πληροφορίες από το https://www.pemptousia.gr/…/o-poliouchos-naos-ton…/

HAPPY HALLOWEEN

Ξέρουμε ότι είναι ξένο προς εμάς. Ξέρουμε ότι δεν εκφράζει την κουλτούρα μας. Μας το ζήτησαν όμως με κέφι και χαρά και δε θέλαμε να το αρνηθούμε.
Εξάλλου μας θυμίζει πολύ μυθοπλασίες της αρχαίας ελληνικής παράδοσης και μας βοηθά να διώξουμε τις φοβίες μας.
Και λίγη ιστορία….
Το Χαλογουίν (Halloween) γιορτάζεται τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, η ρίζα της λέξης αυτής προέρχεται από το All-hallow-even και δηλώνει την παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day – All Saints Day), καθώς για την καθολική Εκκλησία είναι στις 1 Νοεμβρίου.
Οι ειδικοί διαφωνούν για τις απαρχές αυτής της εορτής. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ανέκαθεν ήταν χριστιανική γιορτή. Άλλοι πιστεύουν ότι πολλές από τις παραδόσεις του Χάλογουιν έχουν τις ρίζες τους στις κελτικές γιορτές τέλους της σοδειάς, ιδιαιτέρως στον ιρλανδικό εορτασμό του Samhain, ο οποίος ενσωματώθηκε αργότερα στο χριστιανικό εορτολόγιο.
Με την πάροδο των αιώνων η γιορτή πήρε αρχικά Χριστιανικό χρώμα και στη συνέχεια μετασχηματίστηκε από μια παγανιστική τελετή σε μέρα μεταμφιέσεων, με εύθυμες παρελάσεις και κεράσματα γλυκών σε παιδιά και ενήλικες.
Το Χαλογουίν (Halloween) συνδέεται με την υπερφυσική δραστηριότητα. Πολλές πολιτιστικές παραδόσεις θεωρούν την ημέρα αυτή ως μία από τις ελάχιστες μέρες που μπορεί να επιτευχθεί επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων, καθώς και ότι είναι η μέρα που η μαγεία και γενικότερα οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει να κάνει με το υπερφυσικό, είναι στο ζενίθ.
Σήμα κατατεθέν της γιορτής αυτής είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από μεγάλες κολοκύθες, πάνω στις οποίες χαράζουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά, άλλοτε πιο αστεία και άλλοτε πιο τρομακτικά. Το έθιμο της κολοκύθας αντλεί ρίζες από έναν παλιό Ιρλανδικό μύθο, του Τζακ, που ήταν τσιγκούνης και πειραχτήρι.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Σε πλήρη παράταξη και με τον ενθουσιασμό και την περηφάνια που διακρίνει τους νέους ανθρώπους, οι μαθητές του Γυμνασίου Μούδρου διέσχισαν τους δρόμους του τόπου τους, για να οδηγηθούν στο χώρο του Ηρώου των πεσόντων. Εκεί συνευρέθηκαν με τους μαθητές του Γενικού Λυκείου Μούδρου και τίμησαν όσους πολέμησαν κατά των κατακτητών με κατάθεση στεφάνων. Η σεμνή τελετή ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο από τους μαθητές και των δύο σχολείων.