Μενού Κλείσιμο

Κατηγορία: Εργαστήρια Δεξιοτήτων

Σπατάλη τροφίμων

ΤΜΗΜΑ Β2

Στο σχολείο γίνεται σχετικά μικρής έκτασης σπατάλη τροφίμων, ενώ, συχνά, την ευθύνη δεν φέρει ο ίδιος ο μαθητής. Οι περισσότεροι παίρνουν μαζί τους κολατσιό από το σπίτι και αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τα περισσεύματα. Οι μαθητές που πετούν φαγητό θεωρούν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή. Ελπίζουμε να βοηθήσαμε μερικούς από αυτούς να αλλάξουν άποψη.

Στόχος μας στο τμήμα Β2 ήταν όχι απλώς να κατανοήσουν τα παιδιά τη σημασία του όρου «σπατάλη τροφίμων» και τις επιπτώσεις της στον κόσμο, αλλά και να διαπιστώσουν ότι μπορούν να παρέμβουν και να περιορίσουν τη σπατάλη τροφίμων στο σπίτι και στο σχολείο, να αναπτύξουν αίσθημα υπευθυνότητας σχετικά με τη διαχείριση των τροφίμων που κάνουν καθημερινά και, γιατί όχι, να κινητοποιήσουν οικογένεια και φίλους ώστε να τους μιμηθούν.

Η μικρή μας έρευνα εδώ:

https://docs.google.com/forms/d/1hVx7MG7AcC6eFFUh_kzSDzGjr19bhA26Unzql2AOd6w/edit

Το περιβάλλον στα χέρια της βιομηχανίας της μόδας

ΘΕΜΑΤΙΚΗ: ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Υποθεματική: Κλιματική Αλλαγή, «Η σκοτεινή πλευρά της μόδας» (Οι συνέπειες του υπερκαταναλωτισμού στο περιβάλλον) – ΤΜΗΜΑ Γ1

Τι κρύβει η λαμπερή πλευρά της μόδας; Πόσοι τόνοι βαφής απαιτούνται για τα μοντέρνα ρούχα μας; Πού απορρίπτονται τα απόβλητα; Ανακυκλώνονται τα ρούχα και αν ναι, πώς; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που απασχόλησαν τους μαθητές του τμήματος Γ1 που επεξεργάστηκαν την ενότητα Περιβάλλον και Οικολογική συνείδηση.

Στόχος μας ήταν να αντιληφθούν τη μόδα μέσα στο περιβάλλον -κι όχι ως κάτι άσχετο με αυτό- και να συνειδητοποιήσουν τον αντίκτυπο που αφήνει το δικό τους οικολογικό τους αποτύπωμα καθημερινά. Στο πλαίσιο των μαθημάτων μας προσκαλέσαμε τον εκπρόσωπο της εικονικής επιχείρησης του ΓΕΛ Μούδρου που μας μίλησε για την ανακύκλωση ρούχων.

Τα μαθήματα ολοκληρώθηκαν με μια από κοινού παρουσίαση των δύο τμημάτων, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά. Στη διάρκειά της οι μαθητές μας αντάλλαξαν πληροφορίες, έλυσαν απορίες και διατύπωσαν προβληματισμούς, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον άκουσαν για την κυκλική οικονομία στην πράξη από τον καλεσμένο μας.

Από την πλευρά μας, διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά πόσο εύκολα και αβίαστα μεταδίδεται η γνώση μεταξύ συνομηλίκων. Πιστεύουμε ότι η επιτυχημένη από κοινού παρουσίαση καλλιέργησε περαιτέρω στους μαθητές τη συνεργατικότητα, τον αλληλοσεβασμό και την αυτοεκτίμηση. Τους ευχαριστούμε που συμμετείχαν σε αυτές τις σειρές μαθημάτων και συνέχισαν να προσπαθούν στη διάρκεια μιας πραγματικά πολύ δύσκολης χρονιάς για όλους μας.

ΑΓΑΘΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ – ΜΕΡΜΗΓΚΑ ΧΡΥΣΟΥΛΑ

Πρόγραμμα Κινηματογραφικής Αγωγής για τον Παλιό Ελληνικό Κινηματογράφο

Θεματική: Δημιουργώ και Καινοτομώ

Υποθεματική : Δράσεις δημιουργικότητας και καινοτομίας / Νέες τεχνολογίες

Πρόγραμμα Κινηματογραφικής Αγωγής για τον Παλιό Ελληνικό ΚινηματογράφοΤρόπος ζωής της εποχής (ταινία: Ο Παπατρέχας)

Γ’ τάξη: Στέλλα Αφιώνη

Πρόγραμμα Κινηματογραφικής Αγωγής για τον Παλιό Ελληνικό Κινηματογράφο

Θεματική: Δημιουργώ και Καινοτομώ

Υποθεματική : Δράσεις δημιουργικότητας και καινοτομίας / Νέες τεχνολογίες

Πρόγραμμα Κινηματογραφικής Αγωγής για τον Παλιό Ελληνικό Κινηματογράφο (πτυχές της καθημερινής ζωής που αποτυπώνονται σε ταινίες – θέση της γυναίκας – καθημερινή ζωή – συνήθειες)

Γ’ τάξη: Αλεξάνδρα Ανίτσου, Φωτεινή Καβαλέρου