Μενού Κλείσιμο

Κατηγορία: Πολιτιστικά Προγράμματα

Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας-Συνάντηση με τον συγγραφέα Αιμίλιο Σολωμού

Δράση φιλαναγνωσίας: Σήμερα, Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023, η ομάδα φιλαναγνωσίας του σχολείου μας, που αποτελείται από μαθητές και μαθήτριες της Γ’ τάξης, ζήτησε και συνάντησε τον εκπαιδευτικό και συγγραφέα κ. Αιμίλιο Σολωμού, που δέχτηκε με χαρά να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που του τέθηκαν! Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία! 📚❤️ Τη συνάντηση συντόνισε η φιλόλογος του σχολείου μας, κ. Δήμητρα Αλεξάνδρα Τσάκαλου, που ειναι μέλος της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος “Φιλαναγνωσία στη σχολική βιβλιοθήκη”. Ευχαριστούμε θερμά τον μέντορα καθώς και το πρόγραμμα The Tipping Point in Education που μας δίνει ευκαιρίες να συναντούμε τόσο αξιόλογους ανθρώπους!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΞΙΝΟΥ

Σήμερα, Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023, η Γ΄ τάξη του σχολείου μας συμμετείχε στο εξ αποστάσεως εκπαιδευτικό πρόγραμμα σύγχρονης εκπαίδευσης “Η Πιλάρ είμαι εγώ!”-Μια εικονική περιήγηση στην κινηματογραφική καριέρα της Κατίνας Παξινού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, το Heterotopia και το Museotek. Μαθητές και μαθήτριες έζησαν τη μαγεία της περιήγησης στο μουσείο, ταξίδεψαν στη χρονοκάψουλα και αλληλεπίδρασαν δημιουργικά μέσα από κείμενα εποχής, που αναδεικνύουν το μεγαλείο της μεγάλης ηθοποιού. Εξαιρετική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους! Στη δράση συνέπραξαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου: Κωνσταντινίδης Γεώργιος, Αβραάμ Ελένη, Τσάκαλου Δήμητρα-Αλεξάνδρα και Λυμπέρη Θεοδώρα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MYTH2SPACE

Σήμερα, Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023, είχαμε την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να υποδεχτούμε στο σχολείο τον ομότιμο Καθηγητή Αστρονομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Σταύρο Αυγολούπη, ο οποίος μας μίλησε για το ηλιακό σύστημα και μας μάγεψε με τον εύληπτο και παραστατικό τρόπο παρουσίασης του σύμπαντος!🚀🛰☁️🌛🪐⭐️ Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Αυγολούπη για την αποδοχή της πρόσκλησής μας!
Η σημερινή ενημερωτική συνάντηση εντάσσεται στην υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος “Aπό την ελληνική Μυθολογία στις διαστημικές αποστολές τής NASA”, που υλοποιείται από τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία με συμμετοχή του σχολείου μας, των τμημάτων Β1 και Β2 και 8 μαθητών και μαθητριών της Γ’ τάξης. Είναι ένα σύνολο καινοτόμων δραστηριοτήτων που βασίζεται στην ολιστική προσέγγιση τής μάθησης, βάζοντας στο κέντρο τον μαθητή και τη μαθήτρια, με στόχο την ολοκληρωμένη συγκρότηση της προσωπικότητάς του. Η αφορμή για την ενασχόληση των παιδιών με ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι η αποστολή Artemis της NASA και η προσελήνωση της πρώτης γυναίκας και του πρώτου έγχρωμου άνδρα, με απώτερο στόχο την προσεδάφιση στον Άρη, καθώς και η σύνδεση της αποστολής, αφενός από τους ίδιους τους προγραμματιστές της γενικότερα με τη σοφία της ελληνικής μυθολογίας, αφετέρου από την παράλληλη διεθνή κίνηση Alpha Mission – Δelos, η οποία μέσα από την ιστορία και τη μυθολογία του νησιού του Απόλλωνα και της Άρτεμης αναδεικνύει την ανθρωπιστική και περιβαλλοντική πλευρά του ιστορικού αυτού νέου τεχνολογικού βήματος της ανθρωπότητας.
Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να ασχοληθούν με θέματα της επικαιρότητας, να προβληματιστούν και να πάρουν πρωτοβουλίες πάνω σε σύγχρονα θέματα όπως η κλιματική κρίση και η ισότιμη κοινωνική θέση της γυναίκας και των εγχρώμων. Μέσα από το πρόγραμμα οι μαθητές και οι μαθήτριες θα καλλιεργήσουν και θα αναπτύξουν δεξιότητες του 21ου αιώνα, θα συμμετέχουν σε βιωματικές δράσεις και δράσεις STEAM.
To εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα και της παρότρυνσης της NASA προς τα σχολεία, σε παγκόσμιο επίπεδο, να ασχοληθούν με ένα τόσο επίκαιρο ζήτημα. Τέλος, το πρόγραμμα στηρίζεται στην εξωστρέφεια και στην συνεργασία σχολείων με στόχο τη δημιουργία ενός σχολικού πολιτιστικού δικτύου.

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ-ΑΠΟΝΟΜΕΣ

Την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022, απονεμήθηκαν στους μαθητές του Γυμνασίου και του ΓΕ.Λ. Μούδρου τα βραβεία και οι έπαινοι συμμετοχής τους στο φεστιβάλ μαθητικών ταινιών Cineμάθεια 2022 που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τη Β/θμια Εκπ/ση Χίου και το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων. Τα δύο σχολεία με την ταινία τους “Με το χέρι στην καρδιά”, ένα ντοκυμαντέρ μικρού μήκους αφιερωμένο στους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά την εγκατάστασή τους στη νέα πατρίδα, απέσπασαν το 2ο βραβείο ντοκυμαντέρ, το 1ο Βραβείο Αφίσας που φιλοτέχνησε η μαθήτρια Αφιώνη Στέλλα και ειδική διάκριση αφηγηματικής δεξιότητας για τους μαθητές Δήμου Νικολέτα, Φίκαρη Μάριο και Ψαρρή Αγοραστό. Βεβαιώσεις συμμετοχής για την τεκμηρίωση, τη
σκηνοθεσία, τη φωτογραφία, το μοντάζ, τη μουσική επένδυση δόθηκαν επίσης στους μαθητές και στις μαθήτριες Παναγιώτα Κοτσιλίτη, Ελισάβετ Μαυρολάμπαδου, Χριστίνα Παππά, Κοσμά Σαρδιανό, Κριστιάνα Σέχου, Σταυρούλα Στενού, Ειρήνη Ταρσή, Ραφαηλία Ταρσή, Ελισάβετ Μαυρολάμπαδου. Τα βραβεία απένειμαν οι εκπαιδευτικοί Γραμματικοπούλου Μελίνα και Παπαπαναγιώτου Μαρία που συντόνισαν την όλη προσπάθεια.
Οι βραβεύσεις συνεχίστηκαν, αυτή τη φορά με αντικείμενο την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας που απέσπασε το Γυμνάσιο Μούδρου για την σημαντική και ποιοτική δουλειά του στο έργο Etwinning Π.Α.Ν.Δ.Η.Μ.Ι.Ε.Σ. στο οποίο συνεργάστηκε μαζί με άλλα 9 σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου. Για την εξαιρετική προσφορά τους στο πρόγραμμα βραβεύτηκαν οι μαθήτριες Βελβέ Ελπίδα, Θωμά Μαρία, Λυβερίου Αναστασία, Μαυρολάμπαδου Ελισάβετ, Νικολαϊδου Κωνσταντίνα και Ταρσή Ειρήνη. Υπεύθυνη του προγράμματος η Διευθύντρια του σχολείου, κ. Παπαπαναγιώτου Μαρία. Τέλος, επιδόθηκαν βεβαιώσεις συμμετοχής για το πρόγραμμα Art and Science του R4C του ΙΕΠ στους μαθητές Μαυρολάμπαδου Ελισάβετ, Μπιζαδέλλη Αγγελική και Καρυδάκη Λεωνίδα που εκπροσώπησαν με το mobile που δημιούργησαν υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Καλλιτεχνικών του σχολείου κ. Καραογλάνη Χριστίνας το σχολείο και τη χώρα μας σε έκθεση έργων τέχνης στο αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολι της Ιταλίας. Οι μαθητές επιλέχθηκαν μετά από κλήρωση, καθώς το έργο ήταν συλλογική δημιουργία των μαθητών της περσινής Γ΄Γυμνασίου. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους.

Ο Φιλοκτήτης στη Λήμνο – «Ήμουν ξένος και με περιμαζέψατε»: Μετανάστευση και προσφυγιά

Η ιστορία της Λήμνου είναι ανεξάντλητη και μαγευτική και αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλές σχολικές δραστηριότητες και προγράμματα. Ταυτόχρονα, με έναν ιδιαίτερο τρόπο, παραμένει πάντα επίκαιρη και με αυτό εννοούμε ότι η τοπική ιστορία του νησιού αποδεικνύεται ένα «ζωντανό» πλαίσιο μέσα στο οποίο η σύγχρονη επικαιρότητα μπορεί να ειπωθεί και να κατανοηθεί.