Μενού Κλείσιμο

Κατασκευή θερμοκηπίου

Φέτος αποφασίσαμε με τους μαθητές της Β? τάξης το ομαδικό έργο στο μάθημα της Τεχνολογίας να είναι ένα θερμοκήπιο, στο πλαίσιο και των υπόλοιπων περιβαλλοντικών δράσεων που γίνονται στο σχολείο.

Αφού κάναμε μια έρευνα στο διαδίκτυο για το σχήμα που θα πρέπει να έχει το θερμοκήπιο καταλήξαμε στον γεωδαιτικό θόλο. Ο γεωδαιτικός θόλος είναι ένας τύπος δομής με σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως η σταθερότητα και η αντοχή της κατασκευής και η αποδοτικότερη θέρμανση και ψύξη, καθώς δεν υπάρχουν γωνίες όπου η θερμότητα μπορεί να παγιδευτεί.

Κατόπιν εξετάσαμε τον τρόπο και τα υλικά κατασκευής, και καταλήξαμε ότι η οικονομικότερη λύση θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε ξύλα για τον σκελετό και μεταλλικούς συνδέσμους.

Ο χώρος όπου θα κατασκευαστεί το θερμοκήπιο αποφασίστηκε να είναι στην πίσω αυλή, ανάμεσα στο παλιό κυλικείο και στο πρώτο λυόμενο, ώστε να προστατεύεται από τον άνεμο.

Τον Οκτώβριο ξεκινήσαμε με τη διαμόρφωση του εδάφους. Το έδαφος σε εκείνο το σημείο ήταν κατηφορικό και έπρεπε να αφαιρεθεί αρκετή ποσότητα χώματος.

Οι μεταλλικές λάμες από γαλβανιζέ λαμαρίνα έπρεπε να τρυπηθούν και να λυγίσουν σε συγκεκριμένες μοίρες. Την εργασία αυτή ανέλαβαν οι μαθητές του Τομέα Μηχανολογίας του ΕΠΑΛ Μούδρου με υπεύθυνο τον κ. Πανταζή.

Τον Ιανουάριο παραλάβαμε τα ξύλα, τα οποία έκοψε στις σωστές διαστάσεις και γωνίες ο κ. Απελάτος. Τα ξύλα βάφτηκαν με βερνίκι εμποτισμού ώστε να αντέχουν στην υγρασία.

Την Παρασκευή 29/1/2016, με τη βοήθεια των κ. Καζόλη Α., Καζόλη Ε. και Ματζάρη Ε., ξεκινήσαμε τη συναρμολόγηση του θερμοκηπίου.

Πρώτα φτιάχτηκαν πέντε πεντάγωνα.

Τα πεντάγωνα αυτά συνδέθηκαν μεταξύ τους στις γωνίες, στη βάση και στην κορυφή.

Τέλος, συναρμολογήθηκε και τοποθετήθηκε η κορυφή του θερμοκηπίου, και η βάση του στερεώθηκε σε πισσαρισμένα ξύλα ώστε να μη διαβρωθεί γρήγορα από την υγρασία του χώματος.

 

Τη Δευτέρα 1/2/2016 έγινε η τοποθέτηση του νάυλον και η κατασκευή της πόρτας.

Το θερμοκήπιό μας είναι σχεδόν έτοιμο. Μένουν κάποιες λεπτομέρειες και η μεταφορά χώματος στο εσωτερικό του.

 

Ευχαριστίες

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Πανταζή και τους μαθητές του Τομέα Μηχανολογίας του ΕΠΑΛ Μούδρου, τον κ. Απελάτο Δ., τον κ. Καζόλη Α., τον κ. Καζόλη Ε. και τον κ. Ματζάρη Ε. Το θερμοκήπιό μας δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί και θα κόστιζε πολύ περισσότερο αν δεν είχαμε τη βοήθειά τους.