Μενού Κλείσιμο

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών για την εφαρμογή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων

Παρακολουθήσαμε  σήμερα, 2 Σεπτεμβρίου 2020, την πρώτη φάση επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών των 218 σχολικών μονάδων που θα εφαρμόσουμε πιλοτικά τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων.

Στην εναρκτήρια τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), Γιάννης Αντωνίου, η Σύμβουλος Α’ Ειδικής Παιδαγωγικής του ΙΕΠ, Θεοδώρα Αστέρη και η Σύμβουλος του ΙΕΠ, Ελένη Παπαδοπούλου, καθώς και οι προϊστάμενοι, διευθυντές και εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων που υλοποιούν το πρόγραμμα, με σκοπό την ενημέρωση και προετοιμασία τους.

218 Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια όλης της Ελλάδας εντάσσουν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμά τους θεματικές στις εξής κατηγορίες:

α) Ευ Ζην, με μαθήματα αγωγής υγείας όπως η πρόληψη από τις εξαρτήσεις, η οδική ασφάλεια και η σεξουαλική αγωγή,

β) Περιβάλλον, με μαθήματα όπως η οικολογική συνείδηση και η πρόληψη και προστασία από τις φυσικές καταστροφές,

γ) Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη, με προγράμματα εθελοντισμού, αλληλοσεβασμού και διαφορετικότητας, και

δ) Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία, με θεματικές που αφορούν σε τεχνολογίες αιχμής, τη ρομποτική, την επιχειρηματικότητα και τον επαγγελματικό προσανατολισμό.

Στόχος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων είναι να ενισχυθεί με τρόπο βιωματικό, πιο συνεκτικό, πιο συστηματικό η καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης, όπως η κριτική σκέψη, η επικοινωνία, η πρωτοβουλία και η δημιουργικότητα, η προσαρμοστικότητα και ο ψηφιακός γραμματισμός, και να εξοικειωθούν παράλληλα οι εκπαιδευτικοί  σε πιο βιωματικές μεθόδους διδασκαλίας.

Το Γυμνάσιο Μούδρου «Αργύριος Μοσχίδης» έχει την τιμή να συμμετέχει στο πιλοτικό πρόγραμμα, μετά από εισήγηση της  Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπ/σης Λέσβου. Είναι ένα πρόγραμμα απόλυτα εναρμονισμένο με το όραμα του σχολείου για αυτοβελτίωση, ανάπτυξη δεξιοτήτων, εξωστρέφεια, ουσιαστική παιδεία. Την ευτυχή συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ολοκληρώνει η επιλογή της εκπαιδευτικού του σχολείου, κ.Βράνα, ως πολλαπλασιάστριας  των αρχών του προγράμματος, η οποία συμμετέχει σε ειδικό πρόγραμμα επιμόρφωσης. Αντίστοιχες επιμορφώσεις θα λάβουν τις επόμενες εβδομάδες όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, με εναρκτήρια τη σημερινή επιμόρφωση Διευθυντών και Προϊσταμένων.